« Nazaj na prvo stran

Predsednik SŠK Andrej Saje sprejel madžarskega veleposlanika

21. junij 2024

V četrtek, 20. junija 2024, je novomeški škof dr. Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference, na škofiji v Novem mestu sprejel madžarskega veleposlanika v Republiki Sloveniji, Andorja Ferenca Dávida.

Za zaščito človeške osebe

Škof Saje je gostu predstavil novomeško škofijo, njeno zgodovino in značilnosti tega dela Slovenije. Ozemlje škofije Novo mesto je bilo med drugo svetovno vojno in po njej prizorišče hudega komunističnega nasilja in množičnih pobojev, o čemer pričajo množična brezna po kočevskih gozdovih in drugod. Nasilno pobiti še danes kličejo po resnici, pravičnosti in priznanju časti in groba, pri čemer izstopa primer izkopanih posmrtnih ostankov izpod Macesnove gorice, ki še čakajo na dostojen pokop.

Sogovornika sta se v pogovoru ustavila tudi ob aktualnih družbenih razmerah ob nuji večjega prizadevanja za mir v svetu, izmenjala sta svoja mnenja o tem, kako zaščiti dostojanstvo človeške osebe od spočetja do naravne smrti. Nedopustno uvajanje asistiranega samomora in evtanazije spreminja kulturo sveta in pogled na človeka. Strinjala sta se, da bi bilo uvajanje takšne zakonodaje v nasprotju z zdravniško etiko, odpira tudi mnoga nova vprašanja o skrbi za starejše in bolne, ki imajo do konca svojega življenje neprecenljivo dostojanstvo, ki jim ga nihče ne bi smel vzeti ali omejiti. Madžarski veleposlanik je izpostavil pozitivne trende na Madžarskem, kjer se je vlada odločila za konkretne oblike pomoči mladim družinam. Posledično se je zmanjšalo število splavov in povečalo število porok. Škof Saje in veleposlanik Ferenc Dávid sta izpostavila pomen sodelovanja cerkva in drugih verskih skupnosti z družbo, še posebej, ko gre za vzgojo, vrednote in zaščito dostojanstva človeške osebe in njenih neodtujljivih pravic.

Veleposlanik si je ogledal tudi novomeško stolnico sv. Nikolaja in se ob svetih vratih te cerkve seznanil z tragično življenjsko usodo mučenca blaženega Lojzeta Grozdeta, blaženih drinskih mučenk Antonije Fabjan in Krizine Bojanc ter ljubljanskega škofa Antona Vovka, ki ima v spomin na njegov zažig v Novem mestu ob stolnici svoj doprsni kip.