« Nazaj na prvo stran

Predsednik SŠK škof Andrej Saje čestital kardinalu Bokalič Igliču in kardinalu Nemetu

15. oktober 2024

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) je čestital novoimenovanima kardinaloma Vincencu Bokalič Igliču in Ladislavu Nemetu.

Argentinskemu kardinalu slovenskega rodu Vincencu Bokalič Igliču CM, primasu Argentine in nadškofu v Santiagu del Estero, je škof Saje v pismu zapisal, da je s kardinalsko službo na poseben način poklican, da okrepi služenje Kristusovi Cerkvi in nasledniku apostola Petra ter pričuje za temeljne vrednote naše vere. V pismu je predsednik SŠK poudaril, da smo Slovenci ponosni nanj, da bo kot naš rojak s še večjo predanostjo služili bratom in sestram.

Predsednik SŠK škof Saje je čestital tudi predsedniku Mednarodne škofovske konference sv. Cirila in Metoda ter beograjskemu nadškofu kard. Ladislavu Nemetu. V pismu je izpostavil, da je kot prvi kardinal v zgodovini Katoliške Cerkve v Srbiji poklican, da z delom in pričevanjem za Kristusa krepi duh dialoga, sodelovanja in povezovanja med Vzhodom in Zahodom Evrope, med katoličani in pravoslavnimi brati ter pokaže pot sprave in skupnega sožitja med narodi. Ob tem je škof Saje spomnil, da s svojimi izkušnjami iz Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) bo lahko novoimenovani kardinal Nemet prispeval pomemben pogled na življenje kristjanov v Evropi ter na izzive, ki nas čakajo v prihodnje.

Tajništvo SŠK