« Nazaj na prvo stran

Prva dva izmed Nikodemovih večerov 2017

23. februar 2017

V četrtek, 16. 2., in v petek, 17. 2., sta v Baragovem zavodu v Novem mestu potekala prva od štirih Nikodemovih večerov. Spregovorila sta upokojeni mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek in Ania Goledzinowska in obakrat napolnila dvorano. Posebej v petek na pričevanju se je zbralo veliko število ljudi, tako da v prostoru ni bilo prostora za vse in so nekateri morali poslušati zunaj.

Nadškof Turnšek, ki je tudi profesor dogmatične teologije, je v svojem predavanju predstavil globoko, a hkrati svežo teologijo zakonskih in družinskih odnosov, ki odsevajo odnose znotraj Boga, Svete Trojice. Bog je namreč oseba, ki že v svojih notranjih odnosih med Očetom, Sinom in Svetim Duhom živi odnos ljubezni in darovanja. Iz tega izhaja tudi naloga družine, da v svojih odnosih živi odnose ljubezni in darovanja, kar je na živ in aktualen način povzel papež Frančišek v svoji apostolski spodbudi. Družina je namreč poklicana, da vse svoje konkretno vsakdanje delo (tudi zelo preprostih opravil) živi kot zakrament darovanja v ljubezni in dotik Boga v konkretnosti.

Ania Goledzinowska pa je predstavila svojo življenjsko zgodbo, ki je pred kratkim izšla pri založbi Družina v prevodu njene knjige z naslovom Rešena iz pekla. Po težkem otroštvu v rodni Poljski, ko je izgubila očeta in doživela zlorabo in osamljenost, se je pri 16 letih sama odpravila iskat srečo v dvomljivi organizaciji v Italiji. Tam je sprva doživela posilstvo in siljenje v prostitucijo. S pomočjo nekega fanta »angela varuha« ji je uspelo pobegniti in kmalu ji je uspel prehod v sceno mode in zabavne televizijske kulture. Skupaj s slavo je prišel vstop v svet elite, denarja, droge in drugih ugodnosti bogastva. V tem svetu take in drugačne omame, predvsem pa pomanjkanja ljubezni je živela več let, dokler ni na povabilo urednika za knjigo, šla z njim na romanje v Međugorje, kjer je prejela milost srečanja s svojo vestjo in spreobrnjenja. Življenje v elitni druščini je ni več zanimalo in za več let je odšla prebivat skupaj s sestrami v samostanu, kjer se je postopoma očiščevala nabrane navlake v sebi. Naposled je zaživela novo življenje skupaj z Bogom in je danes poročena žena, živi v Italiji in pričuje o Božji ljubezni. Ključni dve sporočili njenega pričevanja pa je podala na ta način:

Odpuščanje – odpustiti vsem, ki so ti prizadeli kaj hudega ali si z njimi v sporu je ključno dejanje za osvoboditev od lastnih zvezanosti, tudi navezanosti na zlo, jezo in neodpuščanje. Tudi Bog je nam odpustil.

Ljubezen, kakor jo je živel in učil Jezus, to pomeni v darovanju in tudi sprejemanju križa, kadar je potrebno. Kristusova zapoved ljubezni se namreč glasi: »Ljubite drug drugega, kakor sem jaz vas ljubil.« Medtem pa hudičeva zapoved ljubezni pravi zgolj: »Ljubite se med seboj.« (… na kakršen koli način, kot si ga sami izmislimo).

Bil je večer močnega pričevanja.

 

Povezava do predavanj na ljubljanskih Nikodemovih večerih: nadškof Marjan Turnšek, Ania Goledzinowska.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vabljeni tudi na Nikodemove večere v četrtek, 2. marca, ko bodo naši gostje dr. Stanislav Slatinek, Karmen Kristan in dr. Igor Bahovec, na okrogli mizi Družina med poklicanostjo in resničnostjo in v petek, 3. marca, ko se bodo Aleš Čerin, Neža Repanšek in Miha Kramli pogovarjali o temi Kje so naši sinovi in hčere?