« Nazaj na prvo stran

Svetništvo kot poklicanost vseh

5. oktober 2024

»Tisti, ki hodijo za Kristusom, so od Boga poklicani in opravičeni v Jezusu Gospodu ne po svojih delih, marveč po njegovem sklepu in milosti; v krstu vere so postali resnično božji otroci in deležni božje narave in tako v resnici sveti« (C40)

Za vse nas je pomembno, da te zglede svetega življenja hoje za Kristusom najprej sami posnemamo, hkrati pa njihovo življenje predstavimo tudi drugim, da bodo opogumljeni v veri z zgledi ljudi, ki so stopali po poti svetništva.

Škofija Novo mesto ima veliko lepih zgledov svetega življenja, nekateri so že prišteti med blažene, drugi so Božji služabniki in služabnice, spet drugi mučenci za vero ... Ker je torej svetništvo nekaj k čemur smo poklicani vsi kristjani, in ker so nam v tem naš največji zgled naši sveti in svetniški bratje in sestre, je češčenje svetnikov nekaj nujnega v življenju Cerkve in vseh kristjanov.

V letošnjem pastoralnem letu 2024/25 bodo poleg drugih kandidatov v ospredju še posebej blažene drinske mučenke oziroma bl. Krizina Bojanc iz župnije Boštanj, ob 140-letnici rojstva, in bl. mučenec Alojzij Grozde. S to mislijo smo se duhovniki novomeške škofije v sredo, 2. oktobra, v Baragovem zavodu zbrali na jesenski pastoralni konferenci, kjer smo se ob referatu msgr. mag. Igorja Luzarja ustavili ob pomenu svetištva za življenje vesoljne in krajevne Cerkve, dr. Gregor Rogelj je spregovoril o svetiškem procesu od pobude do razglasitve, mirenski župnik Robert Hladnik pa je poskrbel za pastoralne spodbude duhovnikom, ki jih je predstavil dr. Alfonz Žibert.  

Sledile so še redne konference po dekanijah in bratsko kosilo. 

 

Peter Kokotec

in Jakob Piletič